שאלות ותשובות
שאלות נפוצות בדיני עבודה
ש: עבדתי בחברה 3 חודשים ופוטרתי “על הדרך” זומנתי לשיחה שרירותית ללא תיעוד וללא פרוטוקול. לא באמת נתנה לי הזדמנות להביע את עמדתי, אלא פשוט נאמר לי כי אני מפוטר ושאני יכול ללכת הביתה עכשיו. רציתי לדעת האם יש קייס לתביעה?
ת: חובת השימוע חלה על כל מעסיק, לרבות מעסיק פרטי, בבואו לפטר עובד.
עם זאת, שיעור הפיצוי הנפסק בבית הדין לעבודה בגין אי עריכת שימוע נגזר לרוב מתקופת העסקה, שהוא הפרמטר המרכזי, וכן פרמטרים נוספים כגון עוצמת מחדלו של המעסיק והנזק הממוני שנגרם לעובד, ולכן מומלץ לפנות לייעוץ אישי בעניין כדי להעריך את סיכויי תביעתך.
ש: שלום, ביצעו לי שימוע לפניי כחודש לערך ומאחר ולא היתה לי מוטיבציה לעבוד מאחר והרגשתי שמפרים כללים בסיסיים עבדתי פחות רציני מהרגיל. באותו היום קיבלתי טלפון מהמנהלת שמסרה לי שאני מושעה עד להודעה חדשה עם שכר של 50 אחוז.
ת: בחוקי העבודה לא קיים כלל הליך של השעיית עובד, אלא אם הדבר נעשה במקום בו חל הסכם קיבוצי המאפשר זאת, וגם אז בכפוף לשיחת שימוע.
לפיכך, אתה זכאי לשכר מלא בגין כל ימי השעייתך. ייתכן כי אתה זכאי גם לתשלומים נוספים בגין ההשעיה.
ש: שלום רב, שאלתי לגבי חופשה מאולצת היא כאשר אין ברשותי ימי חופשה והמעסיק מחליט על חופשה מרוכזת של שבוע לכבוד החג ולא נותן את האופציה לעבוד באותו שבוע.
נאמר לי מכוח אדם שיאשרו לי להיכנס ל”מינוס ימי חופש” בשביל החופשה מאולצת הזו. האם מותר למעסיק להכניס אותי למינוס ימי חופש?
ת: חוק חופשה שנתית איננו מאפשר רישום יתרה שלילית על ידי המעסיק אלא אם היציאה לחופשה נעשתה לבקשתו של העובד וישנו הסכם המתיר זאת. לפיכך, בנסיבות המתוארות על ידך, ככל שהיית מוכן ומזומן לעבודה, הרי שעל מעסיקך לשלם לך שכר עבודה מלא מבלי להפחית לך ימי חופשה.
ש: בסוף חודש ספטמבר אני אתפטר מהעבודה כי אני מתחילה לימודים ואז בדיוק תעבור שנה. האם מגיע לי דמי הבראה?
ת: ככל שהשלמת שנת עבודה מלאה תהיי זכאית לדמי הבראה, גם אם התפטרת.
ש: שלום רב, זה עתה פוטרתי ממקום העבודה שלי אחרי 5 שנים שעבדתי שם כשכיר, אך לפני כן הייתה שנה אחת שהייתי שם פרילנסר. השאלה שלי היא אם המעסיק אמור לשלם לי עבור אותה שנת פרילנסר ראשונה תנאים של שכיר?
ת: ככל שהתקיימו יחסי עובד-מעביד באותה תקופה בהתאם למבחנים הקבועים בפסיקת בתי הדין לעבודה (העובדה שהועסקת כשכיר לאורך רוב התקופה כשכיר נותנת אינדיקציה טובה למהות היחסים), תהיה זכאי לכל זכויותיך, לרבות פיצויי הפיטורין באופן יחסי.
ש: אני עובדת במקום העבודה 7 שנים. כעת נודע לי כי קיבלו מישהי לעבודה שהחלה את החפיפה בסניף אחר, ואותי מתכוונים לפטר בכפוף לשיחת שימוע שקבועה לי השבוע, האם הדבר חוקי בכלל?
ת: בהחלט לא תקין. העובדה שקיבלו עובדת אחרת על המשבצת שלך לפני שקיבלת זכות טיעון, מלמדת כי ההחלטה בעניינך התקבלה, והשימוע נועד לצאת ידי חובה.
ש: נערכה לי שיחת שימוע לאחרונה. אחרי כמה זמן אני צריכה לקבל תשובה? והאם מגיע לי תשלום עבור הימים שאני מחכה לתשובה ואינני עובדת?
ת: יש להשיב לך תוך זמן סביר, וזה נקבע בהתאם לנסיבות המקרה. ככל שנמנע ממך להגיע לעבודה בימי ההמתנה לשיחת השימוע, את זכאית לתשלום שכר עבודה מלא שלא על חשבון דמי ההודעה המוקדמת (ככל שיוחלט לבסוף על פיטורייך).
ש: קיבלתי מכתב פיטורין בו מופיעה אך ורק תקופת עבודה ושהעובד פוטר לאחר שימוע כחוק. בכל מקרה, לא נעשה אפילו שימוע כחוק אלא קריאה לחדר המנהל כמו במקרים אחרים בעת שיחות על עבודה ואז נאמר לי שאני מפוטר ללא הכנה מוקדמת כלשהי. מדובר במגזר פרטי.
ת: בפסיקה נקבע כי הליך השימוע חל גם על השוק הפרטי. היה צריך לזמנך בכתב ולפרט את הנסיבות בגינן נשקלת אפשרות פיטורייך, לתת לך שהות להכין את טיעונייך, לערוך פרוטוקול שיחה ולמסור החלטה מנומקת אחרי שנשקלו דברייך בכובד ראש, בלב נקי ונפש חפצה.
ש: שלום, זומנתי לשיחת שימוע באמצעות הודעת ואטסאפ כך : “תבואי מחר לשיחת שימוע”. האם בוודאות זה אומר שבכוונתם לפטר אותי?
במידה ואני כן מעוניינת שיפטרו אותי, ולקבל את הפיצויים שמגיעים לי, מה עליי לעשות בשיחה עצמה?
ת: הזימון לשיחת השימוע נועד לאפשר לך להשמיע את טיעונייך במטרה לשנות את גורלך. בפסיקת בתי הדין לעבודה נקבע, כי יש לפרט את השיקולים בגינם נשקלת אפשרות פיטוריי העובד, טרם שיחת השימוע. מאחר והדבר לא נעשה בעניינך, ייתכן כי תהיי זכאית לפיצויי בגין פיטורייך שלא כדין.
ש: עובד קיבל זימון לשימוע אשר בתוכנו כתוב ששוקלים לסיים את עבודתו בחברה בעקבות צמצומים בחברה. העובד כבר יודע שהוא יהיה מפוטר השימוע לא באמת משנה, זה רק פורמלי כי חובה לקיים. יש לעובד אפשרות לחתום על ויתור שימוע. האם יש משמעות לך, במידה ופיטורים הם בלתי נמנעים בעקבות צמצומים האם חשוב לעבור לרצות בשימוע או שזה לא משנה כי זה לא ימנע את הפיטורים שלו?
ת: עובד רשאי לוותר על זכות השימוע, והדבר לא ייגרע מזכויותיו הכלכליות בעת הפיטורין. ככל שוויתר על זכות השימוע, מרצונו החופשי, יהיה מושתק מלעלות טענה ו/או להגיש תביעה בעניין הליך פיטוריו.